Tama Assist Service Twine Top Banner
Frågor om garn
Klicka på en fråga

Vad ska beaktas när du köper ditt balpressgarn?

 1. Råmaterial
  Kontrollera att garnet har tillverkats av råmaterial från ISO-godkända tillverkare.
  Råmaterial av dålig kvalitet kan leda till en slutprodukt av dålig kvalitet.
 2. Enkel matning
  På vissa märken av garner kan spolens mitt ofta kollapsa och göra det svårt att dra ut de första hundra metrarna från spolen.Att välja ett garn med större mittdiameter som låter garnet löpa fritt från början eliminerar problem.
 3. Trassligt garn
  En konsekvent och jämn form på garnet eliminerar risk för ”fastnande” på dess bana genom balpressen och knytmekanismen och det minskar kostsamma driftavbrott vid balning.
 4. Fibrillering
  Kontrollera att det storbalsgarn du köper har hög fibrillering.Det garanterar en enhetlig och konsekvent vridning och ger en högre prestanda genom knytmekanismen.Ett garn med hög fibrillering ger optimal knutstyrka och bidrar även till att undvika att knopen glider.

STORFORMATSBALNING

Balens tryck, beroende på typ och skick på grödan som pressas, ska uppmärksammas mycket noga.Under långa perioder av torrt och varmt väder kan exempelvis halmbalar vara märkbart lättare än vid normala förhållanden, med balpressen är inställd på samma baltryckinställning.

I dessa förhållanden åtgärdas detta med en minskning i tryckinställningen eller så rekommenderas alternativt ett byte till nästa grovlek på garnet.

För balning av storformatsensilagebalar av god kvalitet är det viktigt att följa ett antal enkla riktlinjer:

 • Var noga med att grödan har vissnat till minst 40 – 50 % torrsubstans (DM, Dry Matter) eftersom det ger välformade balar samt även utmärkt fermentering.
 • Kontrollera att garnkammarens spänning har minskats så mycket som möjligt eftersom garnfriktion som finns mellan ensilagebalar under balning är mycket högre än mellan halmbalar.
 • Eliminera så mycket luft som det är möjligt under balningen, det är nämligen avgörande att tillräckligt med gröda packas in överst i balen för att undvika att balens form deformeras, något som kan vara svårt för en automatisk balemballerare att hantera ordentligt.En minskad framåtgående hastighet bidrar till att åstadkomma detta genom att öka antalet buntar per bal.
Hjälp oss bli bättre
Vill du hjälpa oss förbättra webbupplevelsen genom att avvara 1 minut och svara på några enkla frågor?
Fann du det du sökte idag?
Vad sökte du efter?
Berätta vad du hade velat se på webbsidan:
Enkäten är anonym
TACK!
Upptäck mer
Vittnesmål från lantbrukare Footer Farmer Testimonials Historier från fältet Titta Garnväljare Footer Twine Selector  Välj rätt garn Börja Tama Assist Footer Tama Assist Bred värld av kunskap Börja Garnkalkylator Footer Twine Calculator Beställ rätt antal Räkna
Upp